>
"אנו ניצבים בהתמדה מול הזדמנויות אדירות המחופשות לבעיות לא פתירות".
לי איאקוקה
קשה להימנע מטעויות טיפוסיות הקשורות לראיונות עבודה אם אינך בטוח מהן. לפניך שש מהן כדאי להישמר:
- להתבלבל בין ראיון לחקירה
רוב המועמדים מצפים לחקירה. חקירה היא כאשר אדם אחד שואל את כל השאלות והשני עונה עליהן. ראיון הוא שיחת עסקים בה שני הצדדים מציגים שאלות ומשיבים עליהן. מועמדים אשר מצפים כי הם יועמדו לחקירה נמנעים מהצגת שאלות, ובכך הם הופכים את המראיין לחוקר, נגד רצונו.
- לגרום לחולשה-לכאורה להראות כדבר חיובי
מראיינים מרבים לשאול את המרואיין: "מהן חולשותיך?" חכמת הראיון המקובלת מכתיבה כי תציין חולשה כגון: "אני פרפקציוניסט", ותגרום לזה להראות כדבר חיובי. דבר זה אינו מרשים את המראיין, כי הוא שמע את זה כבר מאות פעמים. כאשר מציגים לך את השאלה הזאת, ציין אחד מכישוריך אותו היית רוצה לשפר, ותאר את הדברים שאתה עושה כדי לשפר אותו. לא אכפת למראיין מהן חולשותיך. הוא רוצה לראות איך אתה מתמודד עם השאלה, ומה תשובתך יכולה ללמד אותו עליך.
- לא להציג שאלות למראיין
כל ראיון מסתיים בכך שהמראיין שואל אותך אם יש לך שאלות כלשהן. הדבר הגרוע ביותר שאתה יכול לעשות הוא לומר לו שאין לך כל שאלות. להגיע בלי שאלות מוכנות מראש מצביע על כך שאתה חסר עניין ושאינך מוכן לראיון. השאלות שלך מרשימות מראיין יותר מאשר ניסיונות השיווק העצמי שלך. לפני כל ראיון, הכן רשימה של חמש שאלות אותן תוכל להציג למראיין. "אני חושב ששאלה טובה היא: ספר לי יותר ממה בדקתי על החברה ש צריך לדעת לפני שאני מתחיל לעבוד? האם אתה יכול לספר לי על הקרירה שלך?. כל אדם אוהב לדבר על עצמו, לכן קרוב לוודאי שזוהי שאלה בטוחה.
- אסוף מידע על החברה אך לא על עצמך
מועמדים מכינים את עצמם על ידי כך שהם אוספים מידע על החברה בה הם רוצים לעבוד. מרבית מחפשי העבודה אינם עושים את אותו הדבר לגבי עצמם על ידי הכנת רשימת-מצאי של הניסיון שלהם, הידע שלהם והכישורים שלהם. הכנתה מראש של רשימה כזאת נותנת לך את האפשרות לענות מיד על כל שאלה הנוגעת לניסיון שלך. עליך להיות מוכן לדון בכול פרט מהרקע שלך. הכנתה מראש של רשימת-המצאי של כל הכישורים והיכולות שלך מרעננת את הזיכרון שלך ומסייעת לך להיזכר מיד בהתנסויות אותן אתה עשוי לשכוח במהלך הראיון.
- השאיר את הטלפון הנייד שלך מופעל
ייתכן ואנו חיים בחברה מקושרת וזמינה תמיד, אך אין זה יאה שהטלפון שלך יצלצל באמצע הראיון. כבה את המכשיר לפני שאתה נכנס לבנין של החברה.
- לחכות לשיחה
הזמן הוא אויבך לאחר הראיון. לאחר ששלחת מכתב-תודה בדואר האלקטרוני ובדואר הרגיל לכל אחד מהאנשים שראיינו אותך, שלח מכתב מעקב כמה ימים מאוחר יותר ובו שאלה או מידע נוסף. צור קשר עם האדם שיכול לקבל אותך לעבודה – ולא עם מחלקת כוח האדם. מידע נוסף עשוי להיות פרטים אודות יכולותיך, פרסום עיתונאי מהזמן האחרון של אחד המתחרים או כל מידע אחר מהתחום בו עוסקת החברה. המטרה שלך היא לדאוג שכולם יזכרו אותך.
נסכם את השגיאות הנפוצות:
- ההתבלבלות בין ראיון לחקירה,
- התמודדות עם חולשה,
- אי הצגת שאלות למראיין,
- אי איסוף מידע על עצמך,
- טלפון מופעל – "המתכון לכישלון",
- לחכות לתשובה ללא יצירת קשר.